Mit læseår, 2021

Jeg har igen samlet alle de bøger, jeg har læst i 2021, i omtrent den rækkefølge, jeg læste dem i. 2021 var et sindssygt godt læseår for mig, og jeg håber, du kan blive inspireret til din næste læseoplevelse.

Den evige ild - Ken Follet

Før Jordens Søjler. Vi følger Ragna en rebelsk og sprudlende fransk adelsdame der bliver gift en med en englænder og flytter. Ægteskabet viser sig dog ikke at være det, hun havde håbet på. Samtidig følger vi Edgar, der har mistet sit livs kærlighed i et vikingeangreb. Edgar flytter med sine brødre og sin mor til Drengs Ferry og starter et nyt liv. Deres skæbner væver sig ind og ud af hinanden og vi følger dem over et helt liv. Kæmpe persongalleri.

Desværre tror jeg mig og Ken Follet er vokset lidt fra hinanden, for jeg var ikke helt så vild med den, som jeg har været med hans tidligere bøger. Blev ret irriteret over hans lidt banale grim/vansiret betyder ond og lidt for flade karakterer.

 

Det der ikke slår os ihjel - David Lagercrantz

Michael og Lisbeth hvivles ind i mordet på Frans Balder og mordforsøget på hans søn August. Der er beskrivelser af savanter og deres evner. Samtidig også ret interessante beskrivelser af kryptering og primtalsfaktorisering til beskyttelse af data. Det fede ved, når simple matematiske kuriositeter får helt usandsynligt smart praktisk anvendelse.

 

Manden der søgte sin skygge - David Lagercrantz

Spændende nok. Lisbeth er endt i fængsel på grund af et mindre justitsmord. Historien er lidt todelt i et spor der handler om Lisbeths medfange, som sidder dømt for mordet på din bror og en æresrelateret, religiøs familietragedie og bogens egentlige store spændende plot om tvillingestudier, skumle statslige agenturer og en gruppe af videnskabsfolk der driver forskning i en højere sags tjeneste. Tvillingedelen er SUVERÆNT det mest spændende.

 

Mit arbejde - Olga Ravn

Historien om Anna, der får en hardcore fødselsdepression efter hendes første barn kommer til verdenen. Hun kan ikke finde sig selv i sin nye rolle. Ret sjove beskrivelser af fødselsforberedelse og fine beskrivelser af angstoplevelser i akkupunkturbehandling. Ellers ikke en specielt god oplevelse. Deprimerende og tung. Løfter sig til sidst med beskrivelser af andre kulturelle beskrivelser af moderskab og de kontroverser de medførte.

 

Hende der må dø - David Lagercrantz

Særligt fascinerende er igen subplottet om Everest Tragedien. Uklart hvad sammenhængen mellem den historie og Lisbeth/Michael plottet var.

Den var fin nok, og faktisk den direkte årsag til hele min Everest-fase.

 

Into thin air - Jon Krakauer

Jeg elskede den. Vanvittige beskrivelser af de prøvelser bjergbestigere går igennem når de skal bestige Everest. Jeg har nok aldrig helt fattet hvor vildt det egentlig er. Særligt fascineret af beskrivelserne af Rainbow Valley, som har fået sit navn fra de mange døde klatrere i deres farverige tøj, der fortsat ligger der. Rimeligt sindssyge beskrivelser af konsekvenserne ved højdepåvirkning og de vilde risici, der er forbundet med bjergbestigning.

 

Steal like an artist - Austin Kleon

Inspirerende bog om at dyrke, udvikle og arbejde med sin kreativitet. Anbefaler den varmt til alle.

 

Show your work - Austin Kleon

Super motiverende bog om at dele det, man arbejder med for at maksimere chancen for at møde andre, der interesserer sig for og arbejder med det samme.

 

Resten af dagen - Kuzuo Ishiguro

Slet ikke lige så god som Slip mig aldrig. Handler om en gammel butler, der bruger sit livs aften på at reflekterer over den indflydelse hans liv og virke har haft på verdensbegivenderne. Den prøver at vise det vigtige i det små og trækker tråde til 2. verdenskrig og hvordan det bedre borgerskab i England kom til at spille en legitimerende rolle i Hitlers vej til magten. Alt for mange lange passager med ligegyldig dialog, der skal understrege Butlerens lille liv og uvidenhed om omverdenens vigtige sager. Han virker afstumpet og tunnelsynet og går op i fuldstændigt ligegyldige ting og begivenheder mens han overset alt det vigtige i livet. Synes ikke han er troværdig som karakter.

 

Først på everest - Line Friis

Fin nok. Interessante beskrivelser af udfordringerne ved Bjergbestigning. Gode beskrivelser af Edmund Hillary og hans liv og vilkår.

 

Keep going - Austin Kleon

Bog om at fortsætte med sit kreative arbejde. Kreativitet er et sissyfosarbejde hvor man hver dag skal sætte sig ned og arbejde med det, man gerne vil være bedre til. Søg efter kreativ inspiration, gå lange ture, når du går i stå så lav noget og giv det væk. Skriv lister og lav en dagbog. Fortsæt med det, du gør. Du er kunstner når du laver kunst. Ikke når nogen betaler dig eller det indgår i din jobtitel.

 

Man skulle nok have været der - Thomas Korsgaard

Det er tredje bog i romanrækken om Tue, som er vokset op på landet uden for Skive og som nu prøver lykken i København. Men det er ikke nemt når man er 17 år, ikke har en folkeregisteradresse i kommunen og generelt ikke har nogen nære venner eller familie, man kan få lidt hjælp af. Tue forsøger at finde fodfæste mellem folk, der vil udnytte ham og folk, der med savior-komplekser tilbyder ham noget hjælp. Særligt hans kontrastfulde oplevelser i overklassehjemmet hos en arkitekt og hendes datter er helt vanvittige. Med citater som: "Du må sove godt, når du kommer så langt," siger hun på vej ud i entreen. Og gulvet knirker nu, for Merete behøver ikke at tænke på, hvordan hun går." og "Jeg kan føle mig hjemme alle steder. Det er ikke en evne. Det er en sorg." mærker man virkelig rodløsheden og kontrasten til andre familier for en dreng, der er vokset op i socialt armod ude på landet og drømmer om at prøve noget andet. Seks stjerner. Varm anbefaling!

 

Samtaler med venner - Sally Rooney

Fin bog om en ung studine i Dublin, der kæmper med sin identitet og seksualitetsforståelse, mens hun indgår i et forhold med den ældre gifte skuespiller. Handler også om hendes komplicerede forhold til sin ekskæreste som hun stadig bor med og om at forsøge at komme til at skrive. Kunne godt lide relationen og reflektionen mellem de to unge piger og deres appetit på viden og livet.

 

Tyverier - Thomas Korsgaard

Fin lille novellesamling om nogen, der enten har fået noget stjålet eller har stjålet noget fra andre. De bedste var den om en ung dreng, der er forelsket i sin ven og tager med ham til fest på vennens kærestes studie og gerne vil afsløre deres relation. og den om en ung spiseforstyrret kvinde der er hjemme hos familien og ender med at kravle ud af et badeværelsesvindue fordi hun ikke orker deres fordømmelse eller den med en mor, der er på stranden med sin dreng selvom hun ikke orker det fordi hendes far lige er død.

 

Det hvide snit - Jesper Vaczy Kragh

Grundig og informativ gennemgang af historien om det hvide snit i Danmark.

 

Overladt til døden - Beck Weathers

Om Everestkatastrofen i 1996. Det er bemærkelsesværdigt hvor ens, de tanker og refleksioner, som overlevende efter katastrofer og ulykker har, er. Om det er skibsforlis, brande eller som Beck - bjergbestigning, så døjer de alle sammen med survivors guilt, som forstærkes når de konfronteres med pårørende til afdøde. Bogen var rigtig fin. Særligt starten om Everest og slutningen om livet efter. Der var en lang del i midten om Beck og hans kone Peaches liv og opvækst som var langtrukken, lidt selvsmagende og ret kedelig. Der var en virkelig fin passage om den helikopterpilot der redede Beck fra lejr 2 (den højeste helikopterredning der nogensinde er gennemført). Beck fortæller, at ham og hans kone takkede piloten mange gange, og at piloten sagde, at det var første gang han var blevet takket på den måde. "Vi har det nok med at tage vores helte for givet".

 

Seriemorder - Florence Mclean

Bog om hvad der udvikler en seriemorder. Bogen er en slags populariseret udvidelse af Florence speciale om seriemordere som hun skrev i starten af 00'erne. Den er fin nok, og særligt de dele, der fortæller om de breve hun udvekslede med en række af USA's seriemordere er virkelig interessante. Jeg synes delen om Florence opvækst og bevæggrunde var en lille smule kedelige og uvedkommende, og så synes jeg hun lidt krampagtigt forsøger at trække paraleller mellem sit arbejde i ungdomspsykologien i Aarhus kommune og arbejdet med seriemordere på en måde, som jeg opfatter som lidt søgt og ikke helt så veldokumenteret som hun præsenterer den. Særligt beskrivelserne af Shawcross er spændende.

 

Samtykket - Vanessa Springora

Handler om Vanessa Spingoras oplevelser med en kendt fransk forfatter, der udnytter hende til sex da hun er 14 år gammel og han selv er i 50'erne. Udfolder en besynderlig bølge i den intellektuelle venstrefløj, hvor kærlighedsfrigørelse kom til at handle om retten til at have sex med mindreårige og at mindreårige skal kunne give samtykke. Hun beskriver hvordan en hel stribe og det er en virkelig stor stribe af Franske intellektuelle og kulturpersonligheder skriver under som medafsendere på et forsvarsskrift for retten til at være sammen med børn. Vi er med helt fra forfatteren groomer Vanessa ind i et årelangt forhold fra hun går i folkeskole. Forfatteren der er bizart velanset i Frankrig har skabt sin karriere på beskrivelser af en lang række forhold til børn i skolealderen og pædofiliturisme til Philipinerne. I Vanessas beskrivelse ser vi hvordan en overvældende mængde voksne vender det blinde øje til, mens hun af en person der der for gammel til at være hendes far tager patent på hendes seksualitet og magten over hendes liv. Flere gør det i frisindets navn og for at positionerer sig selv blandt den kulturelle elite. Og vi snakker virkelig den franske elite. Han blev rost af den franske præsident Francois Mitterand, mens han stadig var poræsident. Han er en af blot 15 franske forfattere der modtager en særlig statslig pension for sit bidrag til den franske kultur. Seks stjerner!

 

Earhtlings - Sayaka Murata

Historien om Natsuki, der hverken passer ind i sin familie eller i skolen eller i samfundet mere generelt. Højdepunkterne i hendes liv er den årlige familiesamling hos hendes bedsteforældre, hvor hun tilbringer sin tid sammen med sin fætter. Sammen opfinder de en fantasiverden, hvor de i virkeligheden er rumvæsner fra en anden planet, der med deres særlige kræfter og evner har en mission på jorden. Et år laver de skandale i familien fordi de har sex med hinanden og Natsuki bliver endnu mere udstødt af sin familie. Så meget, så da de vender hjem overser hendes forældre, at hun bliver misbrugt af en lærervikar på hendes skole. Hun ender så isoleret at hendes fantasiverden som alien fra en anden planet betyder, at hun slår læreren ihjel. Efter det er hendes livsbane en kaotisk kamp for at forsvinde og undgå samfundets krav til hende.

 

Psykologi og eksistens - Viktor Frankl

Om at leve og overleve en koncentrationslejr. Sindsygt interessante observationer om mennesker og hvad de kan holde til, og hvordan oplevelser former dem og deres måde at forstå verden på. Første del er om oplevelserne i koncentrationslejeren og anden del handler om logoterapi, som er en eksistensiel terapiform, som Viktor Frankl udviklede og som grundlæggende har fokus på mening og arbejder ud fra, at mennesker, der kan finde mening med det, der sker for dem, også kan overvinde det. Synes klart den første del var mest spændende. Med spændende observationer af tidsopfattelsen i lejeren. HVor en dag føles længere end en uge, fordi de uendelig pinsler på den ene side for tiden til at føles langsom, mens de uendelige gentagelser og ingen udvikling får tiden til at føles som om den smuldre mellem hænderne. Mit yndlingscitat: Da bliver man klar over, hvor Dostojevski har ret der, hvor han ligefrem definerer mennesket som det væsen, der vænner sig til alt.

 

Flowers for Algernon - Daniel Keyes

Så fin historie om Charlie, der har en meget lav IQ og derfor bliver udvalgt til en eksperimenterende operation, der skal øge hans intelligens. Operationen er med succes testet på musen Algernon. Charlie vil bare gerne være klog og have venner, lægerne vil gerne udvikle en metode til at øge intelligens og Algernon er en mus. Blød som bomuld. Sproget i bogen er så megafint. Personerne og skæbnerne er rørende og bogen stiller dejligt mange spørgsmålstegn ved lykke, samtykke, viden, venskab, familie og drømme.

 

Alene endelig selvstændig - Dorte Palle

Dortes bog om at blive selvstændig efter 24 år i DR. Kunne særligt godt lide starten, hvor Dorte fortæller om pludselig at være en del af prekariatet. Blev inspireret af ideerne om det personlige advisoryboard, at turde kaste sig ud i projekter, tro på sine ideer og lave materiale i lyd, som sikkert kan bruges senere. Tanken om sprogligt lommeuld som et samleobjekt var også rigtig fint. Bogen ssjoveste del er jelt klart da Dorte eksperimenterer med ASMR og hendes dreng kommer sur hjem fra skole og siger at hans klassekammerater griner af ham, fordi der er videoer af hans mor. der sidder og hvisker i noget skral. Fem stjerner.

 

Frank - Jon Ronson

Historien om musikeren Chris, der optræder som karakteren Frank Sidebottom i et band, hvor han har et kæmpe kunstigt hovede på. Mit yndlingscitat: It captures how he grew increasingly delusional during the late 1980s, repeating phrases such as 'Kick Satan out' over and over, talking too fast, like he was a passenger in his own thought process.

 

Klara og solen - Kazuo Ishiguro

Så fin fortælling om Klara, der er en kunstig ven i et mystisk dystopisk samfund. Bogen er længe ret gådefuld og det er svært at få hovedet omkring hvad der er på spil. Jeg elskede alt ved den. Sproget er så fint og bogen er uhyggelig på den der krybende underspillede måde. Mit yndlingscitat: "Jeg forstod, at hvis hun ikke nåede at komme ned til Moderens hurtige kop kaffe, var der risiko for, at ensomhed kom til at præge hendes dag, uanset hvad der i øvrigt skete."

 

Trainspotting - Irvine Welsh

Elskede den. Meget anderledes end filmen. De to supplerer hinanden godt. Mit yndlingscitat er: "Sometimes ah feel that ah was looking for too much, and that there's a lot less tey tae him than meets the eye."

 

Lowborn - Kerry Hudson

Kerry Hudsons bog om at vokse op fattig i Storbritannien. Mega fin bog. Super sprog, en gang i mellem synes jeg der var en smule for mange henvisninger til arbejdet med at skrive en bog, men alt det andet var rigtig godt. Historierne er velvalgte og beskrivende og man mærker dem virkelig. Mine yndlingscitater: "Around the corner was St Serfs, my old school, where we'd Hail Mary and Our Father six times a day and were taught we'd probably still go to hell. " "Because some things can shuttle me back in time like no years have passed at all" "She had certain absolutely unyielding moral values: women weren't lesser than men, you should never ever be racist, never kick a dog when it's down"

 

Færdig med Eddy Bellegueule - Eduard Louis

Edouard Louis om at vokse op fattig og homoseksusel på landet i Frankrig. Manga paraleller til Thomas Korsgaards bøger om underklasse liv og at være anderledes i en hypermaskuliniseret kultur. Bedste citat: "Min fætter svarede, at han ikke forstod spørgsmålet, og bad om at få det gentaget. Han var ikke forlegen, han reagerede ikke på den vold, han blev udsat for, denne klassevold, som havde lukket ham ude af skolesystemet, og som i sidste instans havde ført ham hertil, til domstolen."

 

Hvem slog min far ihjel - Edouard Louis

Opfølger på færdig med Eddie Belleguelle med særligt fokus på Edouards relation til hans far. Og bemærkeleseværdige paraleller til podcasten et langsomt mord, hor de også dykker ned i alle de faktorer der langsomt kan forårsage ens død hvis man lever i samfundets feriferi og underklasse. Bedste citater: "Der er dem der får ungdommen foræret, og så er der dem der ikke har andet valg end hårdnakket at blive ved med at stjæle den." og "Den historie vi havde i skolen, var ikke din historie. Vi blev undervist i verdenshistorien, den verden som du blev holdt uden for."

 

Hold kæft og vær tynd! - Regina Fjendbo

Reginas bog er en intro til alt, hvad der hedder tykfobi og sundhedsregime. Man hører tydeligt Reginas stemme i bogen, og det er et kæmpe plus. Den havde en særligt spændende del om censur af den tykke krop og den tykke person på sociale medier. Det er interessant fordi det risikerer at tappe ind i, at tage stemmen fra de personer, der i forvejen er mest underrepræsenterede i den offentlige debat. Bogen slutter med en perspektivering i form af et afsnit om intersektionalitet til andre former for diskrimination og undertrykkelse. Det synes jeg virkelig løftede bogen, og det var meget spændende at høre om. Alt i alt en rigtig god bog.

 

Midnatsbiblioteket - Matt Haig

Fin bog om Nora, der er så deprimeret og træt af sit liv, at hun beslutter at begå selvmord. Det bringer hende til det magiske midnatsbibliotek, hvor hun får muligheden for at leve sit liv om basseret på alle de ting, hun nogensinde har fortrudt at have gjort eller ikke have gjort. Virkelig fin fortælling og meget velskrevet. Kunne særligt godt lide henvisningerne til Thoreau. Bedste citat: “Vi ved kun det, vi opfatter. Alt, vi oplever, er i sidste ende bare vores opfattelse af det. 'Det er ikke det, du kigger på, der betyder noget, det er, hvad du ser.”

Okay. Det var det. Jeg håber der var noget på listen der fangede din opmærksomhed. Du kan følge med på instagram, der deler jeg tips til bøger, jeg læser og laver små anmeldelser.

Hvis du har svært ved at komme i gang med at læse, eller svært ved at holde interessen, så er der her nogen tips, som jeg synes virker for mig.

Næste
Næste

Skurke med vansiringer